Mariola Kwasek
ARTYKUŁ

(Polski) PDF

STRESZCZENIE

W artykule przedstawiono wyniki ankiet dotyczących wpływu zmodyfikowanej skali ekwiwalentności przyjętej w OECD odnoszącej się do poziomu i zróżnicowania spożycia żywności na terenach wiejskich. W tym celu porównano przeciętne miesięczne spożycie podstawowych produktów żywnościowych w gospodarstwach domowych na obszarach wiejskich według grup społeczno-ekonomicznych, na osobę i w przeliczeniu na jednostkę ekwiwalentną z zastosowaniem zmodyfikowanej skali ekwiwalentności (S50/30). Wyniki badania ukazały znaczące różnice zarówno w poziomie konsumpcji żywności, jak i w relacjach pomiędzy badanymi grupami ludności w zależności od przyjętej metody badawczej. Najistotniejsze zmiany odnoszą się do gospodarstw domowych emerytów i rolników. Po zastosowaniu przeliczenia na jednostkę ekwiwalentną w gospodarstwach domowych emerytów wskazano na zmniejszenie spożycia większości produktów spożywczych w relacji do średniej dla obszarów wiejskich oraz wzrost w szczególności produktów spożycia naturalnego w gospodarstwach domowych rolników.

SŁOWA KLUCZOWE

konsumpcja gospodarstw domowych, konsumpcja żywności, struktura konsumpcji, artykuły spożywcze

BIBLIOGRAFIA

Anyaegbu G. (2010), Using the OECD equivalence scale in taxes and benefits analysis, Economic & Labour Market Review, vol. 4, No. 1

Budżety gospodarstw domowych w 2008 r. (2009), GUS, Warszawa

Budżety gospodarstw domowych w 2009 r. (2010), GUS, Warszawa

Dochody i warunki życia ludności Polski, raport z badania EU-SILC 2007—2008 (2010), GUS, Warszawa

Raport: Rynek gastronomiczny w Polsce 2010 (2010), BROG Media, Warszawa

Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2009 (2010), GUS, Warszawa

Szulc A. (2007), Dochód i konsumpcja, [w:] Statystyka społeczna, red. naukowa T. Panek, PWE, Warszawa

Warunki życia ludności Polski w latach 2004—2005 (2007), GUS, Warszawa

Do góry
© 2019-2022 Copyright by Główny Urząd Statystyczny, pewne prawa zastrzeżone. Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0 (CC BY-SA 4.0) Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0